Ako vybrať odšťavovač?

Ak chcete žiť zdravo, a hlavne byť zdraví, bez dostatočného prísunu ovocia a zeleniny sa to, jednoducho, nezaobíde… 😉 Pokiaľ však nestíhate alebo nevládzete zjesť kvantá týchto ´antioxidantov´ každý deň, skvelou alternatívou je čo najčastejšie používanie odšťavovačov. Sú to skvelí a šikovní pomocníci, ktorí rýchlo zabezpečia, aby vám tie potrebné vitamíny, minerály a živiny už nikdy viac nechýbali.  A navyše vám ich naservírujú v chutnej, lákavej a tekutej forme… 😛

Ktorý odšťavovač je ale ten NAJ, a prečo? Vysvetlím vám ich základné rozdelenie + to, pre ktoré ovocie/zeleninu sa ktorý prístroj hodí NAJlepšie.

Dovolím si tvrdiť, že TOTO MOJE ROZDELENIE odšťavovačov je najucelenejšie a najzrozumiteľnejšie, aké na slovenskom internete momentálne (9/2018) dokážete nájsť. Samozrejme, každú jednu informáciu si môžete ´pre istotu´ overiť aj z množstva iných zdrojov, no myslím si, že som spravila maximum pre to, aby som vám to TU rozpísala čo možno NAJjednoduchšie, NAJjasnejšie a zároveň i NAJobjektívnejšie. 

Môžete si TOTO rozdelenie zapamätať, brať ho ako pomôcku pri nákupnom rozhodovaní/pri porovnávaní jednotlivých produktov, odfotiť si ho do mobilu alebo ho hoci aj dať zdieľať a odporučiť známemu, o ktorom viete, že zháňa ´dobrý a nie moc drahý odšťavovač´.

 

Takže, aby sme to zobrali naozaj ´zoširoka a zo všeobecna´, odšťavovať ovocie či zeleninu môžete NAOZAJ všelijako. Existuje až 6 rôznych možností a spôsobov odšťavovania, pričom ja osobne uprednostňujem a určite vám odporúčam len prvé 2 (najbežnejšie) kategórie = ODŠŤAVOVAČEOdstredivé a Šnekové. A prečo práve tie? Pretože sú skutočne praktické, rýchle, ľahko ovládateľné, finančne dostupné, a vhodné na každodenné používanie do bežných rodín a domácností. Vyznačila som ich zelenou farbou, aby ste sa vedeli zorientovať hneď, ako sa na tento rozpis pozriete. Ostatné 4 kategórie som označila červenou farbou, aj s krátkym popisom, čo sa mi na nich objektívne (a subjektívne:)) nepáči:

 

  1. ODSTREDIVKY = Odstredivé odšťavovače = Vysokootáčkové = „Centrifugy“ 😛
  2. ZÁVITOVKY = „ŠNEKY = SLIMÁCI“ = LISY = Šnekové odšťavovače = Slimákové = Pomalé = Jednohriadeľové (delia sa na vertikálne lisy alebohorizontálne lisy) = Dvojfázové = Málo/nízko-otáčkové = Lisovanie za studena
  3. DVOJHRIADEĽOVÉ odšťavovače /2 menšie hriadele/na koreňovú a listovú zel./DRAHÉ/
  4. MLYNČEKY = odšťavovacie NADSTAVCE na elektrické mlynčeky /na domáci olej/
  5. MECHANICKÉ – ručné odšťavovače /ľahké a prenosné, ale FYZICKY NAMÁHAVÉ/
  6. KUCHYNSKÉ ROBOTY – multifunkčné – všestranné – viacúčelové /PRÍLIŠ VEĽKÉ/

 

A aké sú hlavné ROZDIELY medzi „(1.) Odstredivkou“ a „(2.) Šnekom“?!

 

ODSTREDIVKY                                                 ŠNEKOVÉ

* vysokootáčkové                                           * nízkootáčkové

+ rýchle                                                              – pomalšie

+ lacné                                                                – drahšie

+ skvelé na tvrdé ovocie/zeleninu         + skvelé na všetko (ALE mäkké = pyré)

– hlučné                                                             + tichšie

– šťava rýchlo oxiduje, má veľa peny    + šťava je kvalitnejšia, má málo peny

 

 

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *